Om de verkeersveiligheid binnen Europa te kunnen bevorderen is de APK keuring ingevoerd, wat staat voor Algemene Periodieke Keuring. Deze keuring is wettelijk verplicht en dient niet alleen voor het bevorderen van de verkeersveiligheid, maar ook ter bescherming van het milieu in Europa. De keuringsplicht en de daarbij behorende regelgeving is sinds 1994 in de Wegenverkeerswet opgenomen. Wanneer uw voertuig APK-plichtig is, mag u niet rijden zonder een APK keuring uit te hebben gevoerd. Een APK in Groningen uitvoeren kan bij verschillende autodealers of –reparateurs. In dit artikel vertellen we u meer over het laten uitvoeren van een APK keuring voor uw voertuig.

Een voertuig laten keuren in Nederland

Wanneer u een voertuig APK wilt laten keuren in Nederland, heeft u verschillende mogelijkheden. Een APK keuring in Groningen kunt u laten uitvoeren bij een RDW erkend APK-bedrijf of u kunt de hulp inschakelen van een APK-keurmeester aan huis. U herkent een RDW erkend APK-bedrijf aan het erkenningsschild met de tekst ‘RDW erkend’. Ook vindt u bij deze bedrijven een sticker met de tekst ‘APK lichte voertuigen’ of ‘APK zware voertuigen’. Twijfelt u over de betrouwbaarheid van een garage, kijk dan altijd op de website van het RDW.

De kosten voor een APK keuring in Groningen of elders in Nederland kunnen verschillen per bedrijf, omdat de kosten niet officieel zijn vastgelegd. Het kan dus sterk aan te raden zijn om de kosten van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Na afloop van de APK keuring in Groningen zult u een APK-keuringsrapport krijgen, waarin de auto goed- of afgekeurd kan worden.

 APK keuring is een momentopname

Na het uitvoeren van een APK keuring in Groningen weet u of de auto veilig genoeg is om de openbare wegen te betreden. Een APK keuring is echter een momentopname en geeft u niet per definitie de garantie dat uw voertuig in de rest van het jaar een veilig vervoersmiddel blijft. Ook geeft de APK keuring u geen garantie dat er in de rest van het jaar geen onderdelen vervangen of gerepareerd hoeven te worden. Zodoende blijft het belangrijk om uw auto ook buiten de APK keuring om regelmatig te laten onderhouden door een erkende autodealer.

Zo voorkomt u dat het voertuig bij een volgende APK keuring zal worden afgekeurd door de APK keurmeester. Op de website van het RDW vindt u meer informatie over het laten uitvoeren van een APK keuring bij u in de buurt.