Op kantoor werk je vaak vanachter een bureau. Natuurlijk ben je ook wel eens op pad, zit je met je collega’s rondom de vergadertafel of met z’n allen in de kantine om even te ontspannen.

Op je bureaustoel

Maar toch, het grootste deel van je dag zit je op je bureaustoel aan je bureau. Om te voorkomen dat je last krijgt van je rug, nek of schouders, zijn er een aantal dingen van belang. De belangrijkste factor bij het werken achter een bureau is ergonomie, oftewel je werkhouding. Zorg dat je goed en recht op je stoel zit, daarmee voorkom je vervelende pijntjes.

bureaustoel

De juiste houding

Wat is dan precies de juiste houding vraag je je af? Het zit als volgt. Ten eerste zorg je ervoor dat je goed op de bureaustoel zit, het bureau zelf komt daarna. Ga zo zitten dan je met je voeten plat op de grond staat , waarbij je knieën in een hoek van 90 graden staan. Lijkt laag he? Ja, de meeste mensen inderdaad te hoog op hun stoel. Neem vervolgens plaats achter je bureau en stel deze zo af dat je met beide armen ook weer die hoek van 90 graden maakt als je armen op het blad laat rusten. Zoals gezegd, voor veel kantoormedewerkers betekent dat een flink stukje zakken met de bureaustoel. Het is even wennen misschien, maar op den duur heb je er alleen maar profijt van.

Verstelbaar bureau

De meeste werkplekken beschikken tegenwoordig gelukkig over een verstelbaar bureau. Bij sommige modellen kan dat zelfs elektrisch, zelfs tot op stahoogte. Afwisselend staand en zittend werken is nóg beter dan het werken in de goede houding; niet voor niets wordt zitten ‘het nieuwe roken’ genoemd. Heb je niet de beschikking over een zogenaamd zit-sta-bureau? Ga dan elk half uur even van je plaats, haal koffie voor je collega’s, overleg met de stagiaire, doe iets, maar kom in beweging.